085 064 08 30 info@getsales.nl

We hebben er lang op moeten wachten, maar dit weekend was het dan eindelijk zover: de volgende Google Penguin Update (Penguin 3.0) is definitief uitgerold. Het heeft uiteindelijk een jaar geduurd tot deze nieuwe update is uitgerold, maar op het eerste gezicht lijkt hij toch wel flinke verschuivingen in het SEO-landschap met zich mee te brengen.

Wat is een Penguin Update?
De Penguin Updates van Google pakken websites aan die met spammy links de resultaten van Google proberen te beïnvloeden. Sinds de invoering in 2012 is dit de 3e grote Penguin Update, waardoor we, net als bij de andere twee grote Penguin-updates, best wat verschuivingen mogen verwachten. Echter richt Google zich met deze Penguin Update steeds meer op relevantie en kwaliteit, waardoor enkel websites met een verkeerd opgebouwd linkprofiel zullen worden aangepakt.

Impact
Hoewel Google de Penguin 3.0 update heeft bevestigd, is nog niet bekend gemaakt wel impact deze nieuwe update heeft op de zoekresultaten. Zoals gezegd lijkt de impact net zo groot als bij de voorgaande twee (de minder grote updates niet meegerekend) het geval was, maar de precieze cijfers zijn nog niet bekend gemaakt. Normaal maakt Google immers bekend hoeveel procent van de zoekresultaten veranderd door een bepaalde update. Mocht er meer bekend worden over de impact van de Penguin 3.0 dan houden we jullie uiteraard op de hoogte.

Geraakt door Penguin 3.0. Wat nu?
Wanneer je op dit moment merkt dat je (flink) gedaald bent in de zoekresultaten van Google, is het goed mogelijk dat je geraakt bent door de Penguin 3.0. Het enige wat je dan kunt doen is het analyseren en opschonen van je linkprofiel, zodat je bij de volgende update van je vermoedelijke penalty wordt verlost. Wanneer de nieuwe update komt is nog niet bekend. Hoewel het de afgelopen jaren steeds ongeveer een jaar duurde voordat er een nieuwe update kwam, heeft Google nu laten weten dat de Penguin updates elkaar frequenter gaan opvolgen. Het tijdsbestek tussen de Penguin 3.0 en de volgende update zal waarschijnlijk dus enkele maanden bevatten.

Daling linkwaardes
Het is overigens zeker niet een uitgemaakte zaak dat je een penalty hebt opgelopen, wanneer je op dit moment werkt dat je rankings aan het zakken zijn. Tijdens deze update heeft Google immers ook slechte links aangepakt, waardoor de waarde van deze links is weggehaald. Je hoeft dus niet per se een penalty te hebben gehad als je op zoekwoorden bent gedaald in Google. Het zou namelijk ook kunnen zijn dat de backlinks die naar je website verwijzen geen waarde meer hebben. Dit verklaart uiteraard ook de dalingen in de rankings.

Hoewel dit een gunstiger scenario is, is het nog steeds verstandig om deze links te verwijderen. Wellicht kun je bij de volgende updat alsnog hard gestraft worden voor deze spammy links.

Meer informatie
Wanneer je denkt dat je geraakt bent door de Penguin 3.0 maar niet weet hoe dit op te lossen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierbij helpen.