085 064 08 30 info@getsales.nl

Google heeft de nieuwste Penguin-update uitgerold, de zogenoemde Penguin 4.0. Penguin is een zoekalgoritme van Google die de kwaliteit van verwijzende links beoordeelt. Hierdoor worden websites met een spammy linkprofiel gestraft en websites met een linkprofiel van goede kwaliteit beloond. Het gevolg van gestraft worden is een significante daling in verkeer vanuit organische zoekresultaten. Een spammy linkprofiel houdt in dat er veel exacte anchorteksten worden gebruikt, veel advertenties met follow links zijn of dat links komen van startpagina’s met lage kwaliteit.

Als jij je bezig houdt met zoekmachine optimalisatie (SEO), is het goed om te weten wat deze Penguin-update voor invloed kan hebben op jouw website. Deze update heeft de manier waarop Penguin te werk gaat namelijk aanzienlijk veranderd.

De grootste verschillen met de vorige update

  1. Penguin is nu real-time

Sinds de vorige Penguin-update zijn er nu twee grote verschillen. Ten eerste werkt Penguin nu real-time. Dit betekent dat het algoritme constant ververst en continu linkprofielen kan interpreteren. Voorheen werd het algoritme om de zoveel tijd ververst, waardoor veranderingen in linkprofielen daarna pas zichtbaar werden. Bijvoorbeeld, wanneer je een aantal slechte links had die waarschijnlijk bestraft gingen worden, merkte je de effecten hiervan pas na de nieuwe verversing. Daarentegen, wanneer je slechte links waarvoor je gestraft was verwijderd had, moest je wachten tot de nieuwe verversing tot dit zijn vruchten ging afwerpen. Dat Penguin 4.0 nu real-time is, heeft als nadeel dat je niet meer tijdelijk wegkomt met slechte links, maar hiervoor meteen gestraft wordt. Het grote voordeel hiervan is dat je je fouten sneller kunt herstellen zonder een te grote hoeveelheid aan organisch verkeer te verliezen.

  1. Penguin werkt niet meer site-wide

Het tweede grote verschil met de vorige Penguin-update is dat het algoritme nu niet meer side-wide betekent. Dit houdt in dat Google nu beter specifieke pagina’s kan aanpakken in plaats van de gehele website. Bijvoorbeeld, wanneer er veel spammy links naar een bepaalde pagina gaan, dan wordt alleen die pagina bestraft en niet de hele website. Dit was voorheen wel het geval. Dit heeft als nadeel dat het lastiger is om te zien of je website door Google Penguin geraakt is. Daarentegen is het voordeel dat je minder organisch verkeer verliest, omdat alleen die specifieke pagina bestraft wordt en de rest van de pagina’s hun waarde behouden.

Wat kun je zelf doen?

Om te voorkomen dat jouw website gepakt wordt door Penguin 4.0, is het belangrijk om je linkprofiel goed te bekijken. Misschien staan er nog wel ergens spammy links die al lang geleden geplaatst zijn, waarvan je het bestaan vergeten was. Verwijder onnatuurlijke links meteen. Het is goed om je linkprofiel regelmatig bij te houden, zodat je precies weet hoe deze eruit ziet. Daarnaast moet je erop letten dat je niet teveel exacte anchorteksten gebruikt. Dit zijn anchorteksten die precies overeenkomen met zoekwoorden waarop je je wil richten. Voor een natuurlijk linkprofiel is het goed om zoveel mogelijk verschillende anchors te gebruiken. Zorg er ten slotte voor dat je geen links krijgt van irrelevante websites of websites met een lage waarde.